01 юни 2018

Европейските рестрикции върху търговията на ДЗР и бинарни опции влизат в сила

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) договори мерки във връзка с предоставянето на договори за разлики (ДЗР) и бинарни опции на инвеститорите на дребно в Европейския съюз (ЕС). Бихме искали да Ви уведомим, че тези мерки няма да важат за професионалните инвеститори. Ако желаете да разберете критериите за класиране като професионален инвеститор, можете да се свържете с нас на forex@karoll.bg или на 02/4008 242.

Следните мерки влизат в сила:

 • Бинарни опции (влиза в сила от 2 юли 2018) — забрана на пускането на пазара, разпространението или продажбата на бинарни опции на инвеститори на дребно;
 • Договори за разлика (влиза в сила от 1 август 2018) — ограничаване на пускането на пазара, разпространението или продажбата на ДЗР на инвеститори на дребно. Ограничението включва: праговете за използване на ливъридж при откриването на позиция; правило за марж на анулиране на основата на сметката; мерки за защита при отрицателен баланс на основата на сметката; предотвратяване на използването на стимули от доставчика на ДЗР; и строго предупреждение за специфичния риск чрез стандартизирана формулировка.

Разберете повече за новите регулации, регистрирайте се за безплатния уебинар на тема "Европейски рестрикции върху търговията на валута и CFD"!

 

registriraite-se-za-bezplaten-uebinar-na-tema-evropeyski-restrikcii-vrhu-trgoviyata-na-valuta-i-cfd

 

ESMA договори следните мерки за намеса в търговията с финансови продукти:

 1. Праговете за използване на ливъридж при откриването на позиция от непрофесионален клиент са от 30:1 до 2:1, като това съотношение варира в зависимост от нестабилността на базовия актив:
 • 30:1 за основни двойки валути;
 • 20:1 за неосновни двойки валути, злато и основни капиталови индекси;
 • 10:1 за стоки, различни от злато и неосновни капиталови индекси;
 • 5:1 за отделни капиталови инструменти и други референтни стойности;
 • 2:1 за криптовалути.
 1. Правило за марж на анулиране на основата на сметката.
 2. Защита при отрицателен баланс на основата на сметката.
 3. Ограничаване на стимулите, предлагани за търговия с ДЗР.
 4. Стандартизирано предупреждение за риска, съдържащо информация за загубите в проценти по сметките на инвеститори на дребно, обслужвани от доставчик на ДЗР.

Пълното събощение можете да намерите тук.

Назад към новините