Често Задавани Въпроси - Interactive Brokers

ВАЖНО: Paysera ни увериха, че Interactive Brokers приемат SEPA еврови преводи от тях. Доларови преводи обаче биват третирани като от трета страна и има риск да бъдат върнати. По същата причина избягвайте преводи от Transferwise към Interactive Brokers. Също така, избягвайте да превеждате средства чрез Revolut, защото голяма част от преводите биват връщани. Препоръчваме Ви да изпращате средства към Interactive Brokers от лични банкови сметки чрез SEPA превод (таксата е от 1 лв. до 4 лв., в зависимост от банката). По този начин, парите пристигат на следващия ден!

1. Каква е разликата между платформите Trader Workstation и Карол Дилинг?

В Trader Worstation могат да се търгуват всякакви инструменти от всички краища на света. Това е платформата, с която Карол дава възможност на клиентите си да инвестират във всеки един актив, който пожелаят. Карол Директ, от друга страна, е платформа за търговия на Договори за разлика (CFDs). Тя е достъпна и за по-малки суми, като едно от предимствата й е възможността за ползване на много висок ливъридж ефект. Комисионите при двете платформи са различни, като всеки вариант има своите предимства. Trader Workstation е по-подходяща за инвеститори с по-дългосрочен хоризонт, докато Карол Дилинг предлага перфектни условия за спекуланти, които най-често държат позициите си отворени едва няколко дни или седмици.

2. Кои са Interactive Brokers?

Interactive Brokers е едно от най-големите имена в търговията на глобалните пазари. Компанията има натрупан над 40 години опит в света на финансовите пазари. Гордостта на Interactive е изключителното разнообразие от инструменти и пазари, които предлага на клиентите си, за което е многократно награждавана от BARRON’S. Екипът им твърди, че посредством тях се сключват над 1,000,000 отделни сделки всеки ден.

3. Какви са комисионите за акции на компании от САЩ ?

Всички комисиони можете да разгледате на тази страница.

4. Какви са инструментите в Trader Workstation?

Пълен списък с инструментите можете да намерите на този линк. 

5. Реално ставам ли собственик на закупени от мен акции ?

Да, за разлика търговията с договори за разлика, тук реално ставате собственик на акциите на компанията, в която сте инвестирали.

6. Колко време отнема откриването на сметка и какви документи се изискват?

 • Процедурата по откриване на сметка при този тип търговия отнема около 2 работни дни.

 • Документите, които трябва да предоставите на Interactive Broker, най-често са само копие от лична карта и шофьорска книжка. Други комбинации от документи, като например лична карта + фактура за платена вода/ток/интернет, също са възможни. В качеството си на ваш персонален инвестиционен посредник Карол ще ви съдейства по време на цялата процедура.

7. Как да открием реална сметка в Interactive Brokers?

8. Какво е ETF и защо набират популярност напоследък?

ETF е краткото название на борсово-търгуваните фондове (Exchange-Traded Funds). Това са инструменти, подобни на акциите, които, както подсказва името им, също се търгуват на борсите. ETF-ите са атрактивни с това, че могат да бъдат по-удобен начин за инвестиция в даден актив. Например, има фондове, инвестиращи в златото, чиито дялове са по евтини от самия метал. Разберете повече за ETF-ите в детайлния guide на Joanne M. Hill, Dave Nadig и Matt Hougan.

9. Предлагате ли инструменти на развиващите се и екзотични пазари ?

Да, благодарение на партньорството си с Interactive Brokers клиентите на Карол могат да търгуват на азиатските пазари, Латинска Америка и дори Африка. Можете да проверите дали желаният от вас инструмент може да бъде търгуван чрез платформата Trader Workstation от тук.

10. Мога ли да използвам ливъридж ефект при търговията на глобалните пазари ?

Да, може, но трябва да имате поне 2 000 евро наличност по сметката като сметката трябва да е тип margin.

11. Мога ли да заемам къси позиции?

Да, може, в този случай (както и когато желаете да търгувате с ливъридж ефект) са нужни  2 000 евро баланс по сметката, както и тя да е тип margin.

12. Мога ли да си уговоря среща с ваш брокер за да науча повече ?

Да, разбира се. Реалната търговия на глобалните пазари е по-специфична и, преди да започнете да търгувате, е препоръчително да се срещнете с наш брокер, за да отговори на вашите питания. Също така, за вас би било полезно с помощта на нашия екип да разгледате предпочитаната от вас платформа за онлайн търговия. Можете да намерите нашите контакти тук.

13. Как да захраня и изтегля средства от сметката си в IB?

Захранването на сметката със средства, се осъществява единствено и само след нейното одобряване. При новооткритите сметки, имате 45-дневен срок, от одобряването на сметката, за да я захраните, в противен случай сметката ви ще бъде закрита. За да захраните сметката си е необходимо да направите:

Моля при преводите в Евро да използвате IBAN и BIC номер като в основанието за превод посочите номерът на сметката си в Interactive (в горния пример номерът започва с U и седем цифри) наклонена черта Ivan Petrov!

Моля при преводи в Долари да използвате ABA Routing number, както и Bank Account Number. При въвеждането на bank account number, моля въведете само цифрите преди буквата U!

*Вие заплащате разходите по валутния банков превод. Относно точния размер на банковите комисионни, трябва да се обърнете за справка към вашата банка. 

14. Как се превалутира в Trader Workstation?

Превалутирането в TWS се налага, когато желаете да търгувате активи, които са във валута различна от базовата валута на сметката ви. Например ако валутата с която разполагате е EUR и желаете да закупите акции деноминирани в USD е необходимо да превалутирате част от доларите си в EUR. За целта това става като се използва процедура за превалутиране, която срещу минимална комисионна ви конвертира Евро в Долари на междубанков курс. Следва подробно описание на стъпките, които трябва да следвате в платформата TWS за да превалутирате част от Еврото си в Долари. Моля използвайте тази снимка като ориентир.

 1. Въведете в платформата TWS нужната валутна двойка в следния формат - EUR.USD
 2. Стартирайте сделка за SELL
 3. Изберете 10К като количество (или въведете количество което желаете)
 4. Изберете DAY (Time in Force) за изпълнение на поръчката
 5. Въведете тип на поръчката MKT (Market)
 6. Изберете Dest (Destination) FXCONV
 7. Натиснете Transmit
 8. Проверете статуса на сделката чрез цвета в колонката STATUS
 9. Проверете сделката през основното меню чрез Trade Log
 10. Проверете наличността през основното меню чрез Account
 11. В случай, че желаете да превалутирате долари в евро, следвате същата процедура като избирате BUY вместо SELL

15. Защо не получавам SMS код?

Във връзка със зачестили забавяния или неполучаване на SMSи с активационни кодове, приканваме клиентите използващи SMS  да инсталират и активират апликацията IBKR на техните телефони. Тази апликация ще замести  изцяло получаването на SMS съобщения и ще разреши евентуални проблеми със забавянето/получаването им. Апликацията IBKR е много по-надеждна и практична от SMS кодовете, които са само временен начин за двуфакторно идентифициране. На следните линкове имате детайлна информация как да инсталирате и използвате IBKR:

16. Какво е Account Management и за какво служи той?

Това е системата на Interactive Brokers, която ви позволява да нареждате средства към и от вашата сметка, да следите състоянието на портфейла си, да модифицирате вашите лични данни и пароли и много други. За да достъпите до вашият Account Management е необходимо да отидете на заглавната страница на Interactive Brokers и да използвате бутона LOGIN - https://www.interactivebrokers.com/en/home.php. Това не е платформа за търговия а система от данни съхраняваща вашият личен профил. Моля консултирайте следното видео за да добиете пълна представа за функционалностите на Account management - https://www.youtube.com/watch?v=wIoDvdx0jVI

Тези от вас които предпочитат написано съдържание с цел търсене могат да консултират следния линк - https://www.interactivebrokers.co.uk/en/software/cp/cp.htm#cp/gettingstarted/cp_about.htm%3FTocPath%3DGetting%2520Started%7C

17. Какво е Trader Work Station (TWS) и за какво служи тя?

Това е професионална платфрома за търговия на Interactive Brokers, която ви дава достъп до над 12о борси. Можете да изтеглите платфромата от следния линк като изберете TWS latest - https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=14099#tws-software През платформата можете да закупите акции и всички видове инструменти, които ви предлага Interactive Brokers. За да търгувате чрез платформата има правила за работа с нея както и различни типове поръчки чрез, които да пуснете сделка. Преди да търгувате е необходимо да се запознаете с функционирането на платформата. Следното ръководство ще ви послужи като начало - https://www.interactivebrokers.com/en/software/tws/twsguide.htm#getstarted.htm%3FTocPath%3DGet%2520Started%2520with%2520Mosaic%7C_____0

18. Какви типове поръчки за търговия мога да използвам в TWS?

ТWS e професионална платформа за търговия, която притежава сложна и разнообразна гама от възможности. Тези възможности най-просто казано ви се предоставят под формата на инструкции/поръчки, които задавате на брокера за да сключите сделка с насрещна заинтересована страна. Моля запознайте се с различните типове поръчки на база на които можете да участвате в търговията на активи, по възможност преди да започнете да търгувате. Като начало можете да консултирате всички видеа в този плей лист - https://www.youtube.com/playlist?list=PL71vNXrERKUpKMsogppaftbS6FYcpvRSX

19. Защо не мога да търгувам ETFи въпреки, че имам разрешение?

Поръчките за търговия на ETF от непрофесионални инвеститори, които пребивават в Европейското икономическо пространство (ЕИП) свързани с продукт, който не съответства на Пакета за регулиране на инвестициите на дребно и застрахователните продукти (PRIIPS), ще бъдат отхвърлени. Целта на регламента е да подобри разбирането на тези продукти чрез предоставяне на документация за оповестяване, наречена Ключов Информационен Документ (или "KID"). KID предоставя информация, като описание на продукта, разходи, рискове и ефективност.

Продуктите, за които се отнася, имат възвръщаемост, свързана с референтна стойност и включват деривати (опции и фючърси), ETF, ETN, фондове и някои дългови инструменти. Не се прилага за акции, Forex и стандартни облигации. Поръчките ще бъдат отхвърлени, ако издателят на ETF продукта е решил да не предостави KID. Към момента няма информация колко време ще отнеме този процес.

Обърнете внимание, че това ограничение не важи за съществуващи ETF позиции, които можете да затворите.

Ако желаете да търгувате ETF-и, можете да погледнете следните алтернативи, които се предлагат на европейските борси и са разрешени за търговия:

Повече информация за новите регулации можете да прочетете тук - https://ibkr.info/article/2993 или https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-23/the-unforeseen-boost-to-europe-s-etfs-as-spy-no-longer-an-option

Научете всичко за ETF-ите в детайлния guide на Joanne M. Hill, Dave Nadig и Matt Hougan тук.

20. Как да проверя дали мога да търгувам даден ETF?

Само ETFи със наличен Ключов Информационен Документ (или "KID") могат да бъдат търгувани от непрофесионални инвеститори, които пребивават в Европейското икономическо пространство (ЕИП). Ако сте клиент на Interactive Brokers, можете да проверите наличието на KID след като се впишете в платформата за търговия TWS или през вашият Account Management следвайки стъпките описани в следният линк - https://ibkr.info/article/2993

21. Trader Workstation - Откриване на Демо сметка

След като се регистрирате от сайта ни, за да откриете демо, отворите мейла от нас и изтеглите приложението, трябва да следвате следните стъпки:

 1. Инсталирайте приложението и го стартирайте;
 2. Изберете "Live Trading", а след това "Try Demo" (вижте картинката по-долу):
 3. След това, ще Ви излезе поле, където трябва да въведете Вашия имейл адрес. Също така, трябва да изберете дали желаете Interactive Brokers да се свържат с Вас (вижте картинката по-долу):


След като изпълните тези стъпки, всеки път, когато влизате в платформата, трябва да избирате "Return to demo", като Вашият имейл адрес ще бъде автоматично попълнен.

 

22. Защо не виждам средствата си или позициите си в Interactive Brokers? 

Моля, преди да се свържете с нас, проверете статуса на системата на следния линк: https://www.interactivebrokers.co.uk/en/index.php?f=39818

23. Как се наследява сметка в Interactive Brokers?

При смърт на титуляра по сметката имате Transfer on Death процес. Това, за съжаление, важи само за американски граждани. За всички останали, наследниците трябва да информират Карол и Interactive Brokers за смъртта, при което сметката ще бъде блокирана до момента, в който наследниците представят смъртен акт, документ за право на унаследяване, както и да попълнят някои други документи, които се изкисват от регулатора в САЩ и се предоставят от IB. След това, наследниците могат да затворят позициите и да изтеглят кешът по банков път или да придобият позициите по нова сметка отворена на тяхно име ако желаят. 

 

24. Как да платя по-малко данък дивидент от щатски емитенти?

Всеки клиент на Карол и Interactive Brokers с попълнена Form W-8 (попълва се по време на отваряне на сметката) автоматично се възползва от спогодбата между САЩ и България за избягване на двойно данъчно облагане. По този начин данъчната ставка се намалява от 30% на 10%. Формата важи за годината, в която е попълнена и за следващите 3 години. След това IB клиентът трябва да я попълни отново. Моля, разгледайте официалната презентация по темата от Interactive Brokers тук. Услугата е напълно безплатна за всички клиенти на Interactive Brokers и Карол, като за да се възползвате, е необходимо единствено да имате актуална Form W-8!

25. Какво да направя ако не мога да открия отговор на въпроса си?

Ако не можете да откриете отговор на Вашия въпрос, можете да разгледате секцията за ЧЗВ на самите Interactive Brokers от следния линк: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=42763. Също така, не се колебайте да се свържете с нас на forex@karoll.bg или на  02/ 4008 242.

 

 

 

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж.

50,3% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик.
Помислете дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.